آقای اشرف غنی رییس جمهور افغانستان، امروز در راس هیئتی بلندپایه ای وارد ایران می شود. این سفر می تواند منظر جدیدی فراروی روابط دو کشور در آینده بگشاید. جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب تاکنون مهاجرین افغان را با آغوش گشاده پذیرفته و همیشه در کنار مردم و دولت افغانستان بوده است و برایبهبود شرایط اقتصادی و امنیتی آن از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد. ایران وافغانستان همسایگانی هستند که بیشترین قرابت دینی، زبانی و تاریخی را با یکدیگر دارند؛ از این رو گزافه نیست اگر بگوییم که امنیت و رفاه دو کشور پیوستگی بالایی داشته و ارتقاء امنیت در افغانستان به مثابه بهبود امنیت درمرزهای جمهوری اسلامی ایران تلقی می شود.

بهنظر می رسد این سفر نقش مهمی در گسترش روابط دو کشور و حل برخی مناقشات سیاسی که بر روابط دو کشور سایه انداخته است، داشته باشد. مهمترین اتفاقی که می تواند به عنوان دستاورد این سفر محسوب شود، امضا قرارداد جامع امنیتیمیان دو کشور است. انعقاد این قرارداد بخش قابل توجهی از نگرانی های امنیتی دو کشور را برطرف خواهد نمود. 

مسئلهدیگری که در روابط دو کشور مطرح است، مقوله تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان است. سرریز تبعات قاچاق مواد افیونی به کشورمان، آسیب های اقتصادی، اجتماعی و انسانی فراوانی را متوجه جمهوری اسلامی ایران نموده است. هرچند مبارزه با مواد مخدر در عالی ترین شکل ممکن توسط کشورمان صورت می گیرد اما مسئله مبارزه با کشت، تولید و فرآوری مخدر علیرغم تبلیغات کشورهای فرامنطقه ای و سازمان های بین المللی، مورد توجه جدی نبوده است. جمهوری اسلامی ایران می تواند در امر ترویج کشت های جایگزین خشخاش در افغانستان نقش فعالی ایفا نماید که نتایج امنیتی و اقتصادی آن در کنار کاهشآسیب های مصرف و قاچاق مواد مخدر درون کشور قابل توجه است.

مهاجرینافغان، مسئله دیگری در روابط دو کشور است. حضور بیش از دو میلیون مهاجر غیرقانونی افغان در کشورمان یکی از چالش های جدی پیش روی دولتمردان است. عدم سازماندهی مهاجران آسیب های امنیتی، اقتصادی و اجتماعی  فراوانی داشته ودارد. بازگشت مهاجران یا لااقل سازماندهی و نظام مند کردن فعالیت آنان در ایران می تواند در سطح سران دو کشور در این سفر مورد بررسی قرار گیرد.

مسئلههیرمند و حقابه ایران از این رود نیز یکی از محورهای مناقشه آمیز در روابطدو کشور محسوب می شود. منطقه سیستان در طول تاریخ از محل آب هیرمند سیراب می شده و حیات اجتماعی و اقتصادی این منطقه بستگی تام به آب این رودخانه دارد. در سال های اخیر به دلایل مختلف ایران از حقابه خود از هیرمند محروم بوده و این امر زندگی اقتصادی و اجتماعی این منطقه را به سمت نابودی برده است. استیفای حقابه ایران و رسیدن به راه حل های منطق و عملی می تواند رونقدوباره ای به کشاورزی، آبزی پروری و زندگی در سیستان ببخشد.

علاوهبر این موارد، رفع موانع گمرکی، گسترش مبادلات اقتصادی میان دو کشور و فعال کردن ظرفیت های اقتصادی کشور جهت کمک به توسعه و پیشرفت افغانستان از جمله انعقاد قرادادهایی به منظور استفاده افغانستان از بندر چابهار می تواند در دستور کار سران قرار گیرد. از آنجا که افغانستان کشوری محصور در خشکی است، استفاده از بندر چابهار جهت واردات و صادرات در باز شدن گره های ژئوپلیتیکی این کشور نقش موثری خواهد داشت و می تواند به توسعه اقتصادی و امنیتی آن کمک به سزایی نماید.

انتظارمی رود مسائل فوق که عمده ترین مسائل فیمابین دو کشور هستند مورد توجه مسئولین و سران دو کشور قرار گیرند. در دنیای جدید عمق استراتژیک نه وجود تجهیزات و تاسیسات در دیگر کشورها که عمق دوستی و برادری میان ملت هاست. بیتردید رفع این چالش ها موجب تحکیم دوستی و گسترش برادری میان دو کشور خواهد شد.


چهارشنبه 2 2 1394 13:40
خدايا؛ مردم فلسطين زير آتش صهيونيسم تنها مانده اند

 خدايا رمضان است، افطار و سحر غزه خون شده

خدايا مسلمين بي پناهند

خدايا فلسطين تنها تر از هميشه تنها مانده

 قبله اول تنها مانده

هزاران كودك بي پناه، تنها مانده اند

 امت محمد امين تنها مانده

خدايا صبرت در مقابل يهود تا به كي؟

خدايا خودت اسرائيل را نابود كن كه بهترين قهاري...


دسته ها :
پنج شنبه 26 4 1393 13:59
حرف‌هاي ما هنوز ناتمام ....

تا نگاه مي‌كني، وقت رفتن است.

باز هم همان حكايت هميشگي!

پيش از آن‌كه با خبر شوي
لحظه‌ي عزيمت تو، ناگزير مي‌ شود

آي .....
اي دريغ و حسرت هميشگي


ناگهان،
چقدر زود دير مي‌شود!

ديروز،21 خرداد 93، رسما آخرين امتحان دوره كارشناسي ارشدم بود. امتحان درس سازمان هاي بين المللي در اوراسيا كه آنرا استاد دانشمند جناب آقاي دكتر كرمي در اين ترم ارائه كردند.
هفته پيش يكي از دوستان پيشنهاد داد كه بعد از آخرين امتحان جلسه اي ترتيب داده شود و بچه هاي هم دوره اي (دوره هفدهم مطالعات منطقه اي) يكبار ديگر دور هم جمع شوند؛ برايم جالب بود و استقبال كردم. رسم در دانشكده روابط بين الملل اين بوده كه دانشجويان كارشناسي ارشد سال اول از دوره دو ساله را با گدراندن دروس مشترك در كنار هم سپري كرده و از سال دوم گرايش تخصصي داشجويان مشخص شود. بنابراين همگي يكسال در كنار هم بوديم و سال دوم بود كه كلاس ها مجزا شدند و طبيعتا ارتباطات اندكتر.
به هر روي ديروز شايد آخرين دفعه اي بود كه آن جمع، گرد هم مي آمدند. قرار بود مراسم خداحافظي باشد اما به آن شكل نبود. كسي ازكسي خداحافظي نكرد؛ خودم سختم بود ولي ديگران را نميدانم! شايد چون چند امتحان و نيز پايان نامه باقيمانده و حتما يكديگر را خواهيم ديد. اصولا تصور جدا شدن از جايي كه 2 سال از زندگي ات در آنجا سپري شده سخت است؛ لااقل براي من سخت بود...
در جلسه ديروز آقاي دكتر بروجردي و آقاي دكتر شيخ الاسلامي صحبت كردند و توصيه هايي داشتند. آقاي دكتر شيخ الاسلامي با گفتن «ناگهان چقدر زود دير مي شود!» شروع كرد و چقدر متناسب بود انصافا!
دانشكدهروابط بين الملل براي من فقط محل آموختن درس هاي دانشگاهي نبود. به عبارتيتنها يك مقطع تحصيلي را در اين دوره سپري نكردم؛ در اينجا از محضر اساتيديبهره مند شدم كه بيش از درس و بحث از رفتار و منش شان آموختم؛ با دوستان بسيار خوبي آشنا شدم و از سرگذشت هاي دانشكده و بيرون آن، تجارب فراوان اندوختم.

به هر صورت اين دوره رو به پايان مي رود و برگي ديگر از دفتر عمرم در حال ورق خوردن است...

دسته ها : روزانه ها
پنج شنبه 22 3 1393 15:26
كارگاه دو روزه آموزشي «سير تحولات كارگزاري هاي سازمان ملل متحد» با همكاري مركز اطلاعات ملل متحد در دانشكده روابط بين الملل برگزار شد و فرصت داشتم تا در اين دوره كه طي 2 هفته برگزار شد، شركت كنم.
در اين كارگاه كه در روزهاي 22 و 29 ارديبهشت برگزار شد، مسئولين 8 كارگزاري ملل متحد مقيم  تهران به بيان تحولات، وظايف و كاركرد نهاد هاي مربوطه پرداخته و اقدامات خود در جمهوري اسلامي ايران را تشريح كردند. آشنايي اجمالي با آژانس هاي تخصصي ملل متحد در كنار توضيحات ارزشمند استاد ارجمند جناب آقاي دكتر سجادپور انصافا تصورم از سازمان ملل را تغيير داد.
عليرغم اينكه دانشجوي روابط بين الملل هستم، اما تاكنون گذرم به سازمان ملل و مشخصا جنبه هاي عملياتي و كاركردي غيرسياسي آن نيفتاده بود. اين كارگاه فرصتي بود تا با جنبه هاي غيرسياسي سازمان ملل آشنا شوم. مجموعا مطالب ارائه شده بسيار آموزنده بود.

پي نوشت:
1- شعار صندوق جمعيت ملل متحد جالب بود: «ساختن جهاني كه در آن هر بارداري خواسته، هر زايمان ايمن و استعدادهاي هر جواني شكوفا شود... زيرا كه همه به شمار مي آيند».

2- در بين كارگزاري هاي مختلف اتفاقا همين صندوق جمعيت (UNFPA) دست پر تر به كارگاه آمده بود و پكيجي داد كه هم مطالب آموزنده داشت و هم يك موس پد شكيل منقوش به شعار فوق الذكر كه از اين كارگاه به يادگار ماند.

دسته ها : روزانه ها
دوشنبه 29 2 1393 23:51
اين روزها شديدا ذهنم درگير موضوع گروگان گيري 5 مرزبان ايراني در جكيگور استان سيستان و بلوچستان توسط گروه تروريستي جيش العدل است. جيش العدل گروهك تروريستي بازتوليده شده اي از گروهك جندالله است كه عبدالمالك ريگي سردسته آن بود و توسط نيروهاي نظامي و امنيتي كشورمان دستگير و مجازات شد. متاسفانه در 3 فروردين امسال يكي از گروگان ها توسط اين گروهك به شهادت رسيده و اين در حالي است كه علماي اهل سنت هم اين حوادث را محكوم كرده اند.
خبر شهادت مظلومانه اين سرباز قهرمان وطن واقعا اندوهناك است و زماني انسان غصه دارتر مي شود كه مي شنود فرزند اين شهيد همين چند روز پيش به دنيا آمده است. اميدوارم پيگيري و جديت مسئولين مانع از عملي شدن تهديدات اين گروه ها در آينده باشد. حال خانواده اين عزيزان را درك كرده و عميقا ابراز همدردي مي كنم. دعا مي كنم كه خداوند در اين ايام كامشان را با خبر آزادي عزيزانشان شيرين كند.
آقاي دكتر ظريف نيز در در خصوص مرزبانان ربوده‌شده ايراني و هم‌چنين اقدامات تروريستي عليه ايران نامه‌اي را به دبيركل سازمان ملل نوشته اند. اميدوارم اين اين نامه و انتشار آن به عنوان سند مجمع عمومي و شوراي حقوق بشر سازمان ملل، گوشه اي از آسيب هاي وارده به كشورمان از جانب تروريسم را براي جهانيان آشكار كند و بفهمند ملتي كه خود در معرض آسيب هاي تروريسم خشن است و سختي هاي آن را لمس كرده است، به سمت تروريسم حركت نمي كند.
مرحوم باستاني پاريزي كه بي ترديد يكي از ستاره هاي سپهر علمي كشور بود، در اين ايام به رحمت ايزدي پيوست. آشنايي من با آثار آن مرحوم به كتاب از سير تا پياز بر مي گردد. از پاريز تا پاريس و آسياي هفت سنگ را هم از آن مرحوم خوانده ام. قلم توانا و ذهن منظم ايشان ستودني است. روحش شاد.
پي نوشت:
- اميدوارم به زودي شاهد آزادي مرزبانان دربند باشيم.
- نوروز خوش است. بر همگان خوش باد.

يکشنبه 10 1 1393 1:22
اين اولين پست اين وبلاگ است.
امروز سال تحويل شد و فردا اولين فروردين 1393 است. امسال دومين سالي بود كه دور از خانواده پدري، در مشهد و در جوار مضجع منور رضوي سال را تحويل كردم. سال 91 اولين سال بود كه در كنار خانواده نبودم و متاسفانه پدرم را نيز در همين سال از دست دادم. اميدوارم امسال ختم به خير شود.
رهبري در پيام نوروزي، امسال را سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مديريت جهادي» نامگذاري كرده اند. اميدوارم معضله اقتصاد و چالش هاي فرهنگي كه شديدا دامنگير مردم و جامعه اند، در سال پيش رو به همت مديران دولت جديد كه توانسته اند مردم را به آينده اميدوار كنند، مرتفع شوند.
امروز يك كارت پستال طراحي كردم و به مخاطبين ايميل هايم ارسال كردم و البته از طريق پيامك هم عرض ادب صورت گرفت. سال جديد را به خانواده و نزديكان هم تلفني تبريك گفتم.
انشاالله سال جديد براي همگان سرشار از خير و بركت باشد و آنچه خير ماست به ياري خدا محقق گردد.
 

پي نوشت:
1- اوباما پيامي به مناسبت نوروز صادر كرده و حرف هاي جديدي را چسبانده تنگ همان حرف هاي قديمي. چشمم از اين پيام آب نمي خورد.
2- از آخرين بار كه خرد خام را بروز كردم چند سالي مي گذرد. در مورد خودم و وبلاگ و وب نويسي در آينده خواهم گفت.
3- خدا رو شكر خوشحالم، يعني احساس خوبي دارم.
4- اين پست رو كاملا اتفاقي نوشتم و سعي كردم هيچ ترتيب و آدابي نجويم!
دسته ها : روزانه ها
جمعه 20 10 1392 0:45
X